Patlıcanlı Etli Ekmek



Malzemeler
4 adet patlıcan
300-350 gram kıyma
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 adet kuru soğan
Maydanoz
Tuz
Karabiber
Pul biber
3-4 dilim küp doğranmış kızarmış ekmek

Soğanlı Sos İçin
1 adet büyük boy kuru soğan
2 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 su bardağı su
Tuz 
Karabiber
1 adet limon suyu

Tahinli Sos İçin
3 yemek kaşığı tahin
1 yemek kaşığı dolusu yoğurt
1 diş dövülmüş sarımsak
Tuz
1 adet limon suyu


Hazırlanışı
Patlıcanlar alacalı soyulur.
Karnı yarılır.
Patlıcanların üzerine tuz ve sıvı yağ dökülür.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 15-20 dk. Patlıcanlar pişene kadar fırınlanır.
Bu arada kıyma, dolmalık fıstık ve soğan ile birlikte kavrulur.
Üzerine tuz, karabiber ilave edilir.
Ocağın altı kapatılır. Kenara alınır.

Pişen patlıcanlar, yayvan bir tencereye alınır.
Patlıcanların ortaları açılır.
Kıyma ile doldurulur.( Kıymanın hepsi kullanılmıyor.)
Üzerine hazırlanan soğanlı domatesli sostan koyulur.
Ocağa alınır.
10-15 dk pişirilir.(Önce harlı ateşte daha sonra kısık ateşte)

Servis tabağına kızarmış ekmekler alınır.
Üzerine yemeğin suyundan 1-2 kaşık gezdirilir.
Üzerine pişen patlıcan alınır.
Üzerine hazırlanan tahinli sos dökülür.
Maydanozlu kıymadan 1-2 kaşık eklenir.
Üzerine 1 kaşık tahinli sostan tekrar gezdirilir.

Not: Ayrılan kıyma tekrar ısıtılır.
 İçine ince kıyılmış maydanoz ve pul biber ilave edilir.


Soğanlı Domatesli Sos Hazırlanışı
1 büyük soğan piyazlık doğranır.
Sıvı yağ ile kavrulur.
Tuz eklenir.
Üzerine 2 adet domates küp küp doğranır ve ilave edilir.
1 tatlı kaşığı domates salçası ve limonun suyu da ilave edilir.
Güzelce karıştırılır.
Üzerine 1 su bardağı su ilave edilir.
Sos kıvamına gelinceye kadar kaynatılır.


Tahinli Sos Hazırlanışı
Bir kasenin içine tahin, yoğurt, sarımsak, limon suyu, tuz ilave edilir.
Çırpılır.
Kıvam koyu gelirse su ilave ederek açabilirsiniz.

Not: Ben ekmek yerine wasa kullandım.
Kaynak: Yunus Emre Akkor

İlgini çekebilir:Tereyağında Kavrulmuş Cevizli Domatesli Bulgur Pilavı

You Might Also Like

1 yorum

  1. Elinize sağlık bu tarifi ben de görmüğtüm ve çok hoşuma gitmişti kesinlikle deneyeceğim sevgiler

    YanıtlaSil