Topalak


Malzemeler
2 su bardağı ince bulgur
1/2 yemek kaşığı salça
1/2 yemek kaşığı biber salçası
6 su bardağı su
1/2 su bardağı un
1 yumurta akı
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pulbiber





Sosu için
2 su bardağı süzme yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
3 diş sarımsak
Üzerine
Sumak 
Tereyağ(eritilmiş)
Pulbiber
Nane






Bulgur geniş bir kaba konur. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz, kimyon, pul biber ve salçalar ilave edilir.1,5 su bardağı kaynar su dökülerek kapak örtülür ve 10 dakika kadar bekletilir. Yumuşayınca iyice yoğrulur. Un ve yumurta akı ilave edilip ara sıra ele çok az su alınarak elastik bir yapı oluncaya kadar yoğrulmaya devam edilir. Köfte hamurundan 2-3 fındık büyüklüğünde parçalar alınarak yer fıstığı şeklinde köfteler yapılır. Dört buçuk su bardağı su kaynatılır, kalan tuz ve köfteler atılır. Kaynadıktan sonra 5 dakika daha pişirilir, servis tabağına süzülerek alınır. Sarımsaklar soyulur, yıkanır ve tuz ile dövülür. Yoğurt ezilir, sarımsakla karıştırılır ve köftelerin üzerine gezdirilir ya da köftelerle karıştırılır. Tereyağı kızdırılır, kırmızıbiber atılarak köftelerin üzerine dökülür. Sumak ve nane serpilerek servis yapılır.Tadıyla tuzuyla sihirliparmaklarr.



Not:Bu tarifin ismi yoğutlu fıstıklı köfte olarak da geçiyor. :)

Yorumlar

  1. Çok güzel olmuş.Bulgurla yapılan bütün köfte tariflerini yaparım çok severiz ben de yoğurtlu fıstık köftesi olarak biliyordum ama topalak ismi de çok yakışmış:)

    YanıtlaSil
  2. çok güzel görünüyor bizim belki 100 .eşt bulgur lu köftemiz var ama hamuru salçalı yoğurt soslu yok mutlaka denemem lazım ellerine sağlık:)) Ara ara Malatya köfteleri görmek istresen bana da beklerim
    http://znurundunyasi.blogspot.com/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder