Vişneli Yaprak Sarması-Güllaç


Malzemeler:
  •  1/2 gram asma yaprağı
  • 3 adet kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı dolma fıstığı
  • 1.5 su bardağı pirinç
  • 1 kase vişne
  • 2 su bardağı su + 1 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 kase taze nane


Hazırlanışı:
  • Soğanlar yemeklik doğranır, sıvıyağda sotelenir. 
  • Üzerine yıkanmış pirinçler ve dolma fıstığı ilave edilir. 
  • Pirinçler şeffaflaşana dek kavrulur. 
  • Üzerine su ilave edilir.
  •  Kısık ateşte suyu çektirilir. 
  • Çekirdekleri çıkarılmış vişneler ilave edilir. 
  • Tuz, karabiber, yenibahar, şeker ilave edilir ve demlenmeye bırakılır. 
  • Demlendikten sonra ocaktan alınır ve ince kıyılmış maydanoz ve nane ilave edilip karıştırılır. 
  • Haşlanıp suyu süzülen yaprakların sapları koparılıp sarma için hazırlanır.
  •  Yapraklarının geniş kenarına hazırlanan harçtan yaprağın büyüklüğüne göre 1-1.5 tatlı kaşığı koyulur ve önce yanlar sonra arkada kalan parçası harcın üzerine doğru kapatılıp sarılır. 
  • Yaprakların sapları tencerenin en altına serilir.
  •  Üzerine sarmalar dizilir. 
  • Vişnelerin bir kısmı aralarına serpiştirilir. 
  • Üzerine zeytinyağı gezdirildikten sonra 1 su bardağı sıcak su eklenip üzerine ağırlık yapması için tabak kapatılıp kaynatılır. 
  • Kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Tadıyla tuzuyla sihirliparmaklarr.








Malzemeler
  • 7 yaprak güllaç
  • 1 kg süt
  • 2 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
  • Dövülmüş şam fıstığı


Hazırlanışı
  • Tencerenin içine 1 kg süt alınır.
  • Şekeri ilave edilir. Şeker eriyince ocaktan alınır. 
  • Yuvarlak borcam tepsiye güllaçların parlak kısımları üste bakacak şekilde dizilir. 
  • Üzerine kepçe ile şekerli sütten dökülür. 
  • Güllaç yaprakları bitene kadar işleme devam edilir. (ben arasına ceviz kullanmıyorum karartıyor.)
  •  Buzdolabında bekletilir.
  •  Dolaptan çıkan güllacı kare dilimlere ayrılır. 
  • Servis tabağına alınır. 
  • Üzerine şam fıstığı serpilerek servise alınır.
  •  Tadıyla tuzuyla sihirli parmaklarr.



Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor. 2. hafta menüsü

You Might Also Like

7 yorum

  1. Emelcim,süper görünüyor..Bende vişne zamanı etli yaprak sarmasını vişneyle pişirrim..sunumuna bayıldım..Güllaçta süper,ellerin dert görmesin canım..sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. nurşenciğim çok teşekkür ederim bazen ben de etli yapıyorum gerçekten o da çok güzel oluyor . Sevgiler :))

    YanıtlaSil
  3. ellerinize sağlık yaratıcılıkta sınır yok ;)

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim,sınır tanımıyoruz :))

    YanıtlaSil
  5. Tablo gibi bir görüntü elinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Annemm başarılar diliyorum ellerin kolların dert görmesin :)

    YanıtlaSil