Vişneli Yaprak Sarması-Güllaç


Malzemeler:
  •  1/2 gram asma yaprağı
  • 3 adet kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı dolma fıstığı
  • 1.5 su bardağı pirinç
  • 1 kase vişne
  • 2 su bardağı su + 1 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 kase taze nane


Hazırlanışı:
  • Soğanlar yemeklik doğranır, sıvıyağda sotelenir. 
  • Üzerine yıkanmış pirinçler ve dolma fıstığı ilave edilir. 
  • Pirinçler şeffaflaşana dek kavrulur. 
  • Üzerine su ilave edilir.
  •  Kısık ateşte suyu çektirilir. 
  • Çekirdekleri çıkarılmış vişneler ilave edilir. 
  • Tuz, karabiber, yenibahar, şeker ilave edilir ve demlenmeye bırakılır. 
  • Demlendikten sonra ocaktan alınır ve ince kıyılmış maydanoz ve nane ilave edilip karıştırılır. 
  • Haşlanıp suyu süzülen yaprakların sapları koparılıp sarma için hazırlanır.
  •  Yapraklarının geniş kenarına hazırlanan harçtan yaprağın büyüklüğüne göre 1-1.5 tatlı kaşığı koyulur ve önce yanlar sonra arkada kalan parçası harcın üzerine doğru kapatılıp sarılır. 
  • Yaprakların sapları tencerenin en altına serilir.
  •  Üzerine sarmalar dizilir. 
  • Vişnelerin bir kısmı aralarına serpiştirilir. 
  • Üzerine zeytinyağı gezdirildikten sonra 1 su bardağı sıcak su eklenip üzerine ağırlık yapması için tabak kapatılıp kaynatılır. 
  • Kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Tadıyla tuzuyla sihirliparmaklarr.








Malzemeler
  • 7 yaprak güllaç
  • 1 kg süt
  • 2 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
  • Dövülmüş şam fıstığı


Hazırlanışı
  • Tencerenin içine 1 kg süt alınır.
  • Şekeri ilave edilir. Şeker eriyince ocaktan alınır. 
  • Yuvarlak borcam tepsiye güllaçların parlak kısımları üste bakacak şekilde dizilir. 
  • Üzerine kepçe ile şekerli sütten dökülür. 
  • Güllaç yaprakları bitene kadar işleme devam edilir. (ben arasına ceviz kullanmıyorum karartıyor.)
  •  Buzdolabında bekletilir.
  •  Dolaptan çıkan güllacı kare dilimlere ayrılır. 
  • Servis tabağına alınır. 
  • Üzerine şam fıstığı serpilerek servise alınır.
  •  Tadıyla tuzuyla sihirli parmaklarr.



Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller Dokunuyor. 2. hafta menüsü

Yorumlar

  1. Emelcim,süper görünüyor..Bende vişne zamanı etli yaprak sarmasını vişneyle pişirrim..sunumuna bayıldım..Güllaçta süper,ellerin dert görmesin canım..sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. nurşenciğim çok teşekkür ederim bazen ben de etli yapıyorum gerçekten o da çok güzel oluyor . Sevgiler :))

    YanıtlaSil
  3. ellerinize sağlık yaratıcılıkta sınır yok ;)

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim,sınır tanımıyoruz :))

    YanıtlaSil
  5. Tablo gibi bir görüntü elinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Annemm başarılar diliyorum ellerin kolların dert görmesin :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder